Kuchnia góralska – cechy charakterystyczne

Jeżeli wybieramy się w podróż, nawet jeśli mają to być nasze rodzime góry, to powinniśmy się nastawić na jak najlepsze poznanie tamtejszych zwyczajów.

To oznacza, że powinniśmy również spróbować specjałów tamtejszej kuchni.

Jak to jest w górach?

Wybierając się w góry, koniecznie musimy spróbować góralskiej kuchni.

Oczywiście najbardziej znane są oscypki, jednak warto także zdecydować się na golonkę po góralsku, kwaśnicę, czy pieczeń baranią.

Decydując się na tą konkretną kuchnię, możemy się spodziewać również dużej ilości ziemniaków i kapusty.

Na co się nastawić?

Jeżeli jesteśmy zdecydowani, aby spróbować góralskiej kuchni, to musimy się nastawić na to, że jest to kuchnia dość kaloryczna, tłusta, ale opierająca się na kilku podstawowych składnikach.

Ziemniaki, mięso, maślanki czy zsiadłe mleko, to jest coś co znamy, ale co jednocześnie będzie miało swój niesamowity smak, właśnie w tym konkretnym miejscu.

Pamiętajmy, że górale ciężko pracowali fizycznie, a więc ich posiłku musiały być kaloryczne, aby dawały im siłę, a jednocześnie też stosunkowo tanie.

Dlatego ta kuchnia góralska prezentuje się w taki, a nie inny sposób.

Restauracja regionalna Szczawnica

Zofia
W wolnych chwilach jeździ na rowerze. Kilka razy w miesiącu po pracy chodzi na siłownię oraz na jogę i pilates.